Bijenburgemeester Oebele Brouwer maakt met kinderen bijen- en insectenhotels

Gistermiddag was burgemeester Oebele Brouwer voor even de ‘bijenburgemeester’ van Gemeente Achtkarspelen. Samen met een groep kinderen maakte hij bijen- en insectenhotels. Dit gebeurde in een educatieve bijenweide in Surhuisterveen. De burgemeester bracht samen met het Brommelswyfke op een educatieve en speelse wijze het thema biodiversiteit voor het voetlicht bij de aanwezige jeugd. Burgerinitiatief Brommels! in samenwerking met VANLA en Stichting Wrâldfrucht heeft de actie op touw gezet. Via het project ‘Natuerlik Ferskaat mei de mienskip’ zetten zij zich in om de biodiversiteit te vergroten in boomwallen en tuinen in De Noardlike Fryske Wâlden.

Educatieve actie voor kinderen en door kinderen gefilmd
Elk jaar vindt het Wâldpyk-bramenfestijn Brommels! plaats op de vierde zaterdag en zondag van augustus. Dit jaar is dat op 22 en 23 augustus. Wegens Corona is er een aangepast programma. De organisatie schenkt dit jaar met leuke en leerzame digitale activiteiten aandacht aan het thema ‘Natuerlik Ferskaat’ (biodiversiteit) en het nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden. Het maken van de bijen- en insectenhotels in de bijenweide bij Maatschap Bloemhoff in Surhuisterveen was daar al één van.

Hierbij werd op speelse en actieve wijze kinderen iets bijgebracht over biodiversiteit en waarom insecten zo belangrijk zijn voor ons. Daar wilde burgemeester Oebele Brouwer van Achtkarspelen graag een steentje aan bijdragen. Samen met de burgervader en vrijwilligers maakten de kinderen van boomstammetjes, stenen en klompen (aangeboden door Scherjon’s Klompenmakerij)  prachtige onderkomens voor bijen en andere insecten. Deze plaatsten ze vervolgens in de bijenweide. Tot slot boorden de kinderen vele gaten in één grote boomstam: een bijenkasteel.  “Onze kinderen zijn de toekomst. Bij hen moet het begrip biodiversiteit beginnen te leven. En niet omdat het moet, maar omdat ze het logisch vinden”, aldus Oebele Brouwer.

Ook hielp het Brommelswyfke mee en zij zorgde tevens voor een vrolijke noot tijdens het knutselen. Het Brommelswyfke werd gespeeld door Atsje Lettinga van De Muzykpleats.

De wat oudere jeugd legde de kinderactiviteit vast op foto en film. De 17-jarige Sanne de Groot maakte foto’s voor onder andere de pers en de 15-jarige Bram Bloemhoff filmde de gebeurtenis en monteert het tot een mooi geheel. Bram’s film wordt eind deze week verspreid.

Wâldpykfestijn Brommels! 22 en 23 augustus 2020
Plukken mag nog altijd. Naast de digitale activiteiten van Brommels! dit jaar, stellen dan ook een aantal boeren hun land open voor mensen die bramen willen plukken. Traditiegetrouw wapperen bij de landhekken van deze boeren paarse brommelsvlaggen. Plukpubliek mag er gratis het land in. Natuurlijk altijd met inachtneming van de plukregels en de dan geldende RIVM maatregelen. Kijk voor meer informatie op www.brommelsfestijn.nl.