Woestijnbuizerd als symbool voor biodiversiteit geeft demonstratie op SBO Sjalom

Woestijnbuizerd op SBO Sjalom

Vorige maand heeft een woestijnbuizerd symbool gestaan voor biodiversiteit bij de aftrap van het project ‘Boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit’ van de VANLA. Gister heeft deze roofvogel een demonstratie gegeven op SBO Sjalom in Drachten. Groep 7-leerling Frank Bloemhoff uit Surhuisterveen hield zijn spreekbeurt over deze woestijnbuizerd. Het maakte een diepe indruk op de leerlingen van deze basisschool.

Deze woestijnbuizerd is de mascotte van de Vereniging voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer Achtkarspelen (VANLA). Ook Frank was diep onder de indruk van Hayday, de woestijnbuizerd die 2 weken lang regelmatig bij hem thuiskwam om te oefenen. Frank vertelde aan de klas dat zijn ouders lid zijn van de VANLA, die bezig zijn met het project ‘Boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit’. De aftrap van dat project vond plaats bij Frank thuis. Eerste kamerlid Joop Atsma plantte daar de eerste boom, die symbool stond voor de apotheek voor het vee. Vervolgens kwam de woestijnbuizerd Hayday aanvliegen als symbool voor biodiversiteit. Om één vogel te kunnen laten eten in de natuur, moet het voedselweb compleet zijn. Mist er een onderdeel in het web dan overleeft de vogel het niet. Niet alleen in Friesland, maar wereldwijd. Frank: “Omdat ik de vogel zo mooi vind, wilde ik er alles over weten en daarom doe ik een spreekbeurt over de woestijnbuizerd. De woestijnbuizerd is van onze jager Sietse en zijn vrouw Froukje. Het is hun hobby om roofvogels te trainen”.

In zijn presentatie ging hij in op het trainen van een woestijnbuizerd, maar ook het leven in de natuur. Als aanvulling heeft vogeltrainer Froukje Bekkema een demonstratie gegeven. Alle kinderen mochten voor dit unieke moment even uit de schoolbanken. Froukje: “jij bent de boom, mijn arm is een tak. Nu gaat Hayday van de tak naar de boom.” Op die manier ging de woestijnbuizerd van arm op arm. Er waren ook kinderen die het erg spannend vonden. Door diep adem te halen en stevig te staan als een boom, is het toch gelukt bij iedereen op de arm te zitten. Alle kinderen waren na afloop duidelijk onder de indruk van de presentatie en demonstratie van Frank en Hayday.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *